ΕΛΑΙΑ για Αρχάριους - Μύθοι και Αλήθειες για τα έλαια



Ήθελα να μιλήσω εδώ και καιρό για τα έλαια, αλλά η  αλήθεια είναι ότι και εγώ  - όσον αφορά της γνώσεις μου - είμαι σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς το θέμα των ελαίων, της χρήσης τους στην καθημερινότητα μας και την εισαγωγή στην αρωματοθεραπεία είναι κάτι στο οποίο έχω μυηθεί τα τελευταία μόλις χρόνια. Είχα κάνει ένα βίντεο παλαιότερα με φυσικά βιολογικά καλλυντικά.  Και τώρα ένιωσα ξανά την ανάγκη να σου μιλήσω για αυτά. 


Σε μια πρόσφατη έρευνα ξεκίνησα να διαβάζω λίγο περισσότερο τι είναι το κάθε έλαιο και σε τι χρησιμεύει. Συγκέντρωσα όλες τις πληροφορίες για τα βασικά έλαια και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σου. 

Μύθοι & Αλήθειες


  • Είναι παρεξηγημένα.  Αλήθεια! Πολύ πιστεύουν ότι πρόκειται για άλλο ένα trend και δεν αξίζει καν τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τα "σημεία" των καιρών. Ενώ συχνά παρεξηγούνται όσον αφορά την χρήση τους και αποφεύγονται από πολλού γιατί πιστεύουν ότι είναι πολύ "λιπαρά". Όμως, στην πραγματικότητα κάθε έλαιο ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες και ακόμα και οι πιο λιπαρές επιδερμίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έλαια στην καθημερινή τους περιποίηση.
  • Είναι ακριβά.  Μύθος! Κάποια ναι μπορούν αν θεωρηθούν ακριβά, ωστόσο τα περισσότερα βασικά έλαια είναι σε πολύ προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή και δεδομένου ότι χρειάζεσαι μόλις ελάχιστη ποσότητα για την καθημερινή σου φροντίδα ένα μικρό βαζάκι μπορεί να σε κρατήσει μήνες. Αυτά που είναι πιο ακριβά, αλλά χρησιμοποιείς ακόμα μικρότερη ποσότητα είναι τα αιθέρια έλαια.
  • Είναι δυσεύρετα. Μύθος! Κι όμως τα περισσότερα έλαια μπορείτε να τα βρείτε παντού. Ένα από τα βασικότερα για παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, όλοι γνωρίζουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και δεν είναι τυχαίο το ότι η τοπική παραγωγή καλύπτει το σχεδόν το 100% της τοπικής κατανάλωσης , ενώ ειδικά στην Ελλάδα έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση κατά κεφαλή σε όλο τον κόσμο. Όμως και τα υπόλοιπα έλαια είναι εύκολο να τα βρείτε. Είτε από κάποιο τοπικό φαρμακείο είτε Online είτε ακόμα και σε πολυκαταστήματα καλλυντικών. 
  • Είναι πολυχρηστικά. Αυτό είναι μια μεγάλη Αλήθεια. Κάθε έλαιο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί με περισσότερους από έναν τρόπο. Σε όλο το σώμα ή και στο πρόσωπο, ακόμα και στα μαλλιά. Ενώ μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε πολλές DIY συνταγές προϊόντων περιποίησης , αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πολυχρηστικότητα τους. Σας έχω δείξει σε παλαιότερο βίντεο άλλωστε πως ξεβάφομαι με αμυγδαλέλαιο και ροδόνερο.
  • Είναι μόδα. Μύθος! Μόδα είναι και θα περάσει. Κι όμως στα έλαια βασιζόταν η περιποίηση και η θεραπεία πολλών αρχαίων λαών για εκατοντάδες χρόνια. 
Βασικά και Αιθέρια Έλαια



Τα βασικά έλαια είναι πολύτιμα έλαια , που προέρχονται από φρούτα καρπούς και σπόρους. Η σύστασή τους είναι παρόμοια με τις φυσικές ιδιότητες του σμηγματογόνου παράγοντα του δέρματος. Όταν χρησιμοποιούνται, τα βασικά έλαια βοηθούν στην ενδυνάμωση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του δέρματος. Είναι πλούσια σε ουσιώδη λιπαρά οξέα, λεκιθίνη βιταμίνες και ζωτικές ουσίες. 

Αιθέρια έλαια είναι οι αρωματικές πτητικές ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη φυτών. Είναι αυτό που λένε πολλοί "το «αίμα» του φυτού". Υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρωματοθεραπεία και αρκετά από αυτά έχουν παραπλήσιες ιδιότητες. Η χρήση τους είναι ολόκληρη επιστήμη.


Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τα βασικά έλαια , αναλύοντας τα ένα ένα και φυσικά δεν θα λείψουν και οι συνταγές για να φτιάξουμε μόνες μας τα προϊόντα περιποίησης μας. 

Εσύ έχεις κάποιο αγαπημένο έλαιο;

The KM Projects
Not just another beauty blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...